Ikoon slaat vleugels uit

Het was een succes: de reis van de Nijkerkse interkerkelijke beweging IKOON die in het teken stond van 500 jaar Reformatie/Luther met als extra’s Bach en Bonhoeffer. ‘De deelnemers waren tevreden, vonden het programma goed in elkaar zitten en genoten van de onderlinge contacten, de excursies en de landschappen’, aldus Arie Satter en Herman Verheij die de reis organiseerden.

Vakantie + verbinding + verdieping was het motto van de reis. Een groep van 18 Nijkerkers en 11 mannen en vrouwen elders uit het land vertrok op vrijdag 12 mei vanaf station Nijkerk, samen met de reisleider en de chauffeur een gezelschap van 31 personen. De integratie verliep vlekkeloos. Reisleider Ale Sierksma toonde zich bekwaam; chauffeur Wilma zorgde perfect voor de route en de bus. Verschillende deelnemers aan de reis namen een stukje informatie voor hun rekening: over Luther, zijn vrouw Katharina von Bora, Bach en Bonhoeffer.

Zo vertelde Bachdeskundige Han van IJcken aan de hand van muziekfragmenten over ‘Luther als musicus’ en over ‘Bach als theoloog’. In het Bachmuseum in Leipzig kwamen we veel over Bach, zijn tijd en familie te weten en konden we met koptelefoons zijn muziek beluisteren.

Een hoogtepunt was dat we met de groep in de Thomaskirche (waar Bach vele jaren cantor was en ook begraven ligt) 20 minuten als groep enkele Lutherliederen mochten zingen. In het op de kerkdeuren geprikte dagprogramma was te lezen dat er om 17.00 uur een ‘Singeerlaubnis IKOON-Chor NL’ was.

Op zondagochtend bezochten we een dienst in de Thomaskirche, een Konfirmationsdienst met 50 Konfirmanten. Maandag de 15e mei togen we onder leiding van twee gidsen door Wittenberg, mensen die uitstraalden dat Luthers “ontdekking” van de rechtvaardiging alleen door geloof ook voor hen persoonlijk betekenis had.

Dinsdag gingen we naar Weimar, bekend van Goethe en Schiller, waarna we langs de “Luthersteen” bij Stotternheim reden, de plek waar Luther in een onweersbui de hulp van de heilige Anna inriep. Het werd getypeerd als “Ein Wendepunkt der Reformation”. We genoten van Lutherstad Erfurt, met het Augustinusklooster (waar Luther als monnik leefde).

Woensdag 17 mei was gewijd aan Buchenwald, een concentratiekamp waar je stil wordt als je hoort en met foto’s ziet wat daar in de WO II gebeurd is. Indrukwekkend was het moment dat we bij de restanten van de gevangenis van de Duitse theoloog en verzetsheld Dietrich Bonhoeffer en de gedenkplaat die daaraan herinnert samen Bonhoeffers lied “ Door goede machten stil en trouw omgeven” konden zingen.

Donderdag volgde Eisenach met een bezoek aan de Wartburg die hoog boven het stadje uit torent. In Eisenach was ook het nodige te zien over Luther en Bach.

’s Avonds hebben we na het diner met de groep gezellig in een Biergarten nagepraat en al een beetje afscheid genomen. IKOON-voorzitter ds. Daan Riemens memoreerde vrijdag op de terugreis de eensgezinde sfeer op de reis en bracht zijn dank aan God uit. In Nijkerk sloot een groot deel van het gezelschap de reis af met een tweegangendiner bij Prins Heerlijk.